Czas na herbatę. Z czym najlepiej ją pić?

Czas na herbatę. Rodzaje typowych dodatków do herbaty

Herbata to napój, który na pewno towarzyszy każdemu z Was na co dzień. Nie ma to, jak aromatyczna i świetnie rozgrzewająca herbata, poprawiająca nastrój. Swoim niesamowitym smakiem urzeka każdego z Was. Chłodne dni to idealny czas na herbatę, gdyż łatwo wtedy o przeziębienie. Zazwyczaj pijemy ją z cukrem oraz z cytryną czy sokiem malinowym. Okazuje się, że istnieje wiele różnorodnych dodatków do herbaty, które mogą sprawić, że Twoja herbata uzyska niesamowity smak oraz aromat. Warto wzbogacić swoją herbatę o naturalne dodatki, bogate w wartości zdrowotne i nie tylko. Przekonaj się, że warto zapoznać się z poniższą listą dodatków, idealnych do herbaty, które sprawią, że poznasz herbatę na nowo!

 

Czytając dalej artykuł dowiesz się:



Herbata z imbirem

Imbir to idealny dodatek do herbaty, w celu wzmocnienia Twojej odporności w chłodne dni i nie tylko. Gdy robi się chłodniej, jest to idealny czas na herbatę. Rozgrzewająca herbata z imbirem to idealna herbata na przeziębienie. Kiedy dodasz do herbaty imbir, nie tylko zmienisz smak herbaty, ale również dodasz napojowi cennych właściwości. Herbata z imbirem będzie dla Ciebie najlepsza, jeśli dolega Ci kaszel i ból gardła. Powinno się ją pić zdecydowanie regularnie, niż w momencie pojawienia się przeziębienia, gdyż wzmocni naszą odporność. W przygotowanej herbacie z imbirem znajdą się właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Jeśli wrócisz ze spotkania ze znajomymi i bardzo zmarzniesz, to będzie idealna herbata dla Ciebie aby szybko się rozgrzać! W imbirze znajduje się bardzo dużo antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi raka oraz nowotworom. Imbir zawiera w sobie drogocenne witaminy C, E, B oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, błonnik oraz białko. Dodatkowo ma w sobie spotykany zingiberol, gingerol i zinferon, dzięki czemu imbir cechuje się drogocennymi właściwościami leczniczymi. Substancje znajdujące się w imbirze mają również dobry wpływ na układ trawienny. W przypadku gdy dolegają Ci mdłości, herbata z imbirem będzie idealna, ponieważ je łagodzi. Jeśli chcesz dodatkowo polepszyć smak herbaty z imbirem, możesz również przyrządzić:

  • herbatę z imbirem i cytryną,
  • herbatę z imbirem i miodem,
  • herbatę z imbirem, cytryną i miodem,
  • herbatę z imbirem i pomarańczą,
  • herbatę z imbirem, cynamonem i goździkami.



Herbata z mlekiem

Herbata z mlekiem potocznie nazywana jest “bawarką”. Przyrządzana jest w łatwy sposób. Wystarczy zalać herbatę większą lub mniejszą ilością mleka. Przygotowywana jest poprzez dodanie gorącego mleka do esencji z herbaty lub odwrotnie, dolewając do herbaty mleko. Można dodatkowo oprócz samego mleka, wzbogacić smak herbaty o miód, cukier czy inne przyprawy jak rum, brandy, cynamon, żółtka lub cukier puder. Właściwości odżywcze bawarki wzbudziły wiele kontrowersji. Według badań dodanie do herbaty mleka zmniejsza zawartość antyoksydantów, wpływających na wzmocnienie układu odpornościowego. Jednak nie wpływa negatywnie na herbaciane polifenole. Można więc powiedzieć, że picie bawarki nie jest ukierunkowane na pozyskanie wartości odżywczych dla organizmu, ale dla wzbogacenia herbaty o pyszny smak.

 

Ciekawostka: W poprzednich dziesięcioleciach herbata z mlekiem była polecana kobietom karmiącym piersią, gdyż panowało przekonanie, że wspomaga laktację oraz zwiększa ilość pokarmu.



Herbata z prądem

Herbata z prądem jest idealnym napojem na chłodne wieczory, z dodatkiem alkoholu. Jest również idealna na przeziębienia, bo raczej nie budzi wątpliwości fakt, że jest zdecydowanie rozgrzewająca. Do przyrządzenia herbaty z prądem najlepszym wyborem będzie herbata sypana, ponieważ listki herbaty pęcznieją w wyniku działania wrzątku, dając mocniejszą, aromatyczniejszą herbatę. Nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, aby ją przyrządzić. Dolewając do herbaty alkohol, należy robić to powoli i stopniowo. Dzięki temu nasza herbata z prądem będzie pyszna w smaku, rozgrzewająca, rozluźniająca oraz nie za mocna. Idealnym wyborem do przygotowania herbaty z prądem będzie czarna herbata liściasta. Powszechnie jest znana jako herbata “z wkładką”. Czym więc może być ta wkładka? Decydując się na herbatę z “wkładką” możesz przyrządzić ją:

  • z wódką,
  • z whiskey,
  • z rumem,
  • ze spirytusem,
  • nalewką.

 

Ciekawostka: Herbata z prądem z dodatkiem spirytusu nazywana jest herbatą góralską, ponieważ należy do popularnych napojów, który jest dostępny w górach.



Herbata z miodem

Miłośnicy herbaty dzielą się na słodzących oraz niesłodzących. Dodając pewnej słodyczy do herbaty przełamujemy, jej gorycz oraz nadawany jest herbacie pyszny smak. Najzdrowszym i najlepszym wyborem, aby osłodzić sobie herbatę jest miód. Chociaż posiada kalorie, zawiera również zdrowotne właściwości. Jest idealnym wyborem dla smakoszy czarnych herbat, gdyż przełamuje jej intensywny smak goryczy. Dodając miód do zielonej herbaty, uzyskujemy delikatniejszy smak. Miód wywołuje ciekawą nutę smakową i zapachową, który jest idealny do herbat ziołowych i owocowych. Nie wiesz jaki miód wybrać? Zdecydowanie odpowiednim wyborem będzie miód z lipy oraz akacjowy. Miód z lipy jest idealny na przeziębienie. Jak przyrządzić herbatę z miodem? Jeśli nie chcesz utracić drogocennych właściwości odżywczych miodu, dodawaj go do ostudzonej herbaty. Dlaczego miód jest właściwym wyborem? Zawiera w sobie sacharozę, nieprzekraczającą 10 procent. Składa się głównie z glukozy i fruktozy, będące pożywką dla mózgu i serca. Jest bezpośrednio wchłaniany do krwi, a następnie przetwarzany w energię. Dodatkowo zawiera w sobie białko, jod, magnez, żelazo oraz witaminy B i C.

 

Ciekawostka: Dokonując porównania kalorycznego cukru i miodu, 100 g cukru zawiera 400 kcal, natomiast 100 g miodu 300 kcal. Miód jest również słodszy od cukru, a więc używamy go mniej.



Zimowa herbata z pomarańczą i goździkami

Jest to perfekcyjna herbata na zimowe, jesienne, chłodne wieczory, które jak wiadomo, są czasem na herbatę. Wyróżnia się aromatycznością oraz działa rozgrzewająco. Jest przyrządzana na różne sposoby, wedle indywidualnych upodobań. Przyrządzając ją, wystarczy wrzucić do herbaty plaster bogatej w witaminę C pomarańczy i przyprawić goździkami. Aby uzyskać intensywniejszy smak, warto dodatkowo dodać imbir, cechujący się wartościami odżywczymi. Taki napój zdecydowanie pomoże Ci w walce z przeziębieniem! Jeśli jednak te dodatki to dla Ciebie za mało i chcesz uzyskać jeszcze lepszy smak swojej herbaty, może dodatkowo dodać do niej sok malinowy oraz odrobinę miodu. Spróbuj sam i popraw sobie nastrój w chłodny wieczór!



Herbata z czosnkiem 

Herbata z czosnkiem? Brzmi niezbyt smacznie. Przekonaj się, że warto czasem przygotować sobie taki napar! Herbata jest niezastąpiona na leczenie przeziębienia oraz w budowaniu odporności na chłodne, jesienne i zimowe dni. Nieprzyjemny smak czosnku możesz zniwelować, poprzez dodanie do herbaty również miodu z cytryną. Czosnek nie jest zbytnio akceptowalny, jednak warto czasem skorzystać z jego zdrowotnych właściwości, dzięki którym wzmocnisz swój organizm. Czosnek jest bogaty w antyoksydanty i wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk. Herbata z dodatkiem czosnku może zadziałać jako balsam oczyszczający, może wpłynąć pozytywnie w procesie odchudzania. Dodatkowo herbata z czosnkiem pozytywnie wpłynie na pracę serca, usprawni krążenie krwi oraz przyczyni się do obniżenia poziomu cholesterolu. Ponadto zawiera witaminę A, B1, B2, C oraz przeciwutleniacze. Najlepiej przyrządzać ją z rana i pić na pusty żołądek. Picie herbaty z czosnkiem jest idealnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych antyoksydantów, witamin oraz minerałów. A więc czy warto ją pić? Oczywiście! Niech przeziębienie z Tobą nie wygra!



Rozgrzewająca herbata z malinami 

Chcesz się rozgrzać w chłodny wieczór? Jak wiadomo, wtedy jest najlepszy czas na herbatę. Odpowiedni wybór dla Ciebie to herbata z malinami. Oczywiście nie jest tylko rozgrzewająca, ale smakuje też wyśmienicie. Przygotowanie herbaty jest bardzo szybkie. Wykorzystać można mrożone maliny, świeże bądź konfiturę malinową. Można ją dodatkowo wzbogacić o goździki i cytrynę, aby dodać jej intensywniejszego smaku. To idealna herbata na rozgrzanie, ale również jej cudowny smak pozwoli Ci się odprężyć.



Herbata z limonką

Do popularnych dodatków do herbaty zaliczana jest również limonka. Herbata z limonką może przysłużyć się zdrowiu. Limonka jest źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, witaminy A i z grupy B. Dodatkowo limonka korzystnie wpływa na pracę wątroby oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Zawiera również flawonoidy, które chronią przed nowotworami oraz szybkim starzeniem. Jest dość kwaśna, o mocnym aromacie, dlatego to idealny wybór do przyrządzenia orzeźwiającego napoju. 

 

Ciekawostka: Zastanawiasz się czy wybrać cytrynę czy limonkę? Limonka zawiera więcej witaminy C, w porównaniu do cytryny.



Żurawina do herbaty 

Żurawina jest częstym dodatkiem herbat owocowych. Herbata z żurawiną charakteryzuje się orzeźwiającym, lekko kwaskowym i soczystym smakiem. Dlaczego warto pić herbatę z dodatkiem żurawiny? Zawiera w sobie wiele substancji, które wzmacniają odporność naszego organizmu. Pomaga również w walce z lekkimi schorzeniami. W żurawinie znajdują się witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, K oraz zawiera taniny i flawonoidy, posiadające właściwości przeciwutleniające. Działa również oksydacyjnie, podobnie jak czerwone wino. Dodatkowo wpływa pozytywnie na drogi moczowe. Jest idealna przy infekcjach dróg moczowych. Co więcej, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Herbata z dodatkiem żurawiny jest idealna dla kobiet w ciąży, ponieważ są one często narażone na infekcję dróg moczowych. Pomaga również chronić przed chorobami żołądka. Może również zmniejszać ryzyko powstania zakrzepów, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne. Ochrania również zęby i dziąsła oraz łagodzi objawy menopauzy. Co ciekawe przygotowując herbatę z żurawiną, jeśli zdarzy zalać Ci się ją wrzątkiem, nic nie szkodzi! Wysoka temperatura nie uszkadza zawartych w żurawinie właściwości.



Podsumowanie

Jak widać, jest wiele dodatków, dzięki którym możesz sprawić, że Twoja herbata będzie smakowita. Dodatkowo warto zapoznać się z drogocennymi właściwościami zdrowotnymi dodatków do herbaty, dzięki którym możesz w łatwy sposób wzmocnić swój organizm, i ochronić się przed niechcianym przeziębieniem. Musisz sam spróbować i zdecydować, która opcja będzie dla Ciebie najlepsza! Już dziś przyrządź swój ulubiony napój w wyjątkowy sposób. To Twój czas na wyjątkową herbatę!

Wpis został opublikowany w kategorii Herbata. Dodaj artykuł do zakładek.

Dodaj komentarz