Dla większości udany dzień rozpoczyna się od przyrządzenia pysznej i aromatycznej herbaty. Każdy wybiera swój ulubiony rodzaj i gatunek. Jak również każdy ma inne upodobania wyboru dodatków do herbaty. Aby nasz ulubiony napój nie tracił swojego wyjątkowego smaku, musi być w odpowiedni sposób zaparzany. Parzenie herbaty odbywa się zgodnie z kilkoma regułami, aby zachować jej odpowiedni aromat. Jak zatem prawidłowo zaparzyć herbatę? Jakich przyrządów użyć, aby była perfekcyjnie zaparzona? Zapoznaj się z poniższymi założeniami, a kawa przyrządzana przez Ciebie każdego dnia będzie idealna i wyjątkowa!
Czytając dalej artykuł dowiesz się:
- Jak prawidłowo zaparzyć herbatę, w zależności od rodzaju?
- Z jakich akcesoriów należy skorzystać aby przyrządzić pyszną herbatę?
Jak parzyć herbatę?
Na smak aromatycznej herbaty wpływają dwa kluczowe czynniki, do których zalicza się temperaturę oraz czas parzenia. Każdy rodzaj herbaty jest przyrządzany w inny sposób. Niektóre herbaty zaparza się wrzątkiem, inne z kolei ostudzoną wodą. Dla jednych proces zaparzania może trwać dłużej, a dla drugich krócej. Temperatura jest również bardzo istotna, ponieważ jeden rodzaj herbaty może być zaparzany w wyższej temperaturze, a drugi w niższej. Zbyt wysoka temperatura podczas parzenia herbaty może wywołać w niej to, że będzie gorzka i cierpka. Kiedy herbata jest krócej parzona, ma charakter pobudzający, natomiast parzona dłużej relaksujący. Wielu z Was bierze herbatę, zalewa wodą i zaparza ją na oko lub nie jest świadomym, jaki gatunek herbaty pije. Warto wiedzieć, jak należy zaparzać każdy rodzaj kawy, aby nie popełniać niestosownych błędów!
Herbaty czarne
Herbatę czarną zaparzamy tradycyjnie i jest zdecydowanie jedną z ładniejszych w przyrządzaniu. Oznacza to, że parzymy ją wrzącą wodą, jednokrotnie od 2 do 4 minut, aby miała charakter pobudzający. Zalewana jest wodą o temperaturze 95-98 stopni Celsjusza, a więc zaraz po zagotowaniu. Tak przyrządzona herbata charakteryzuje się intensywnym i wyrazistym smakiem. Jeśli zdecydujemy się na dłuższe parzenie herbaty czarnej, trwające 5 minut, ma wtedy działanie relaksujące. Charakteryzuje się również innym smakiem, ponieważ dłużej parzone liście herbaty zyskują wyczuwalny gorzki smak. Natomiast herbaty łamane możemy pozostawić w naparze, po pewnym czasie listki same opadną.
Herbaty ciemne Pu-erh
Tę herbatę zaparzamy wodą o temperaturze około 90 stopni, która jest pozostawiona na 3-4 minuty po zagotowaniu. Przyrządzając jedną filiżankę herbaty, wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, a dokładniej 3-5 g na 200 ml wody. Parzenie herbaty trwa od 1 do 3 minut. Jeśli jest parzona 3 minuty, uzyskuje bardzo gorzki smak. Herbaty, w formie sprasowanej musimy pokruszyć przed zalaniem i parzyć wielokrotnie.
Herbaty białe
Herbatę białą parzymy kilka minut, wodą odstaną po zagotowaniu. Liście parzymy do 4 minut w proporcji jedna łyżeczka herbaty na około 120 ml wody. Wszystko zależy od wielkości i delikatności liści. Można ją parzyć wielokrotnie, jednak każde parzenie należy wydłużyć o około 30-60 sekund. Jeśli chcemy zwiększyć intensywność naparu, należy użyć większej ilości suszu, a nie wydłużać czas parzenia.
Herbaty zielone
Aby zaparzyć zieloną herbatę, niezbędny dla nas będzie czajnik z termometrem. Herbatę zieloną najczęściej parzymy wielokrotnie, każdorazowo oddzielamy napar od liści. Każde następne parzenie zielonej herbaty powinno trwać minutę dłużej. Nie parzymy wrzątkiem, woda musi odstać co najmniej kilka minut. Herbatę zieloną należy zaparzać wodą o temperaturze między 70 a 80 stopni Celsjusza. Niezbędny czas potrzebny na jej perfekcyjne zaparzenie mieści się między 2 a 3 minutami. Im dłuższy czas tym napar nabiera większej goryczy.
Ciekawostka: Wyjątkowym parzeniem charakteryzuje się zielona herbata matcha, której suszem są sproszkowane liście. Parzenie herbaty wykonywane jest w wybudowanych pawilonach.
Herbaty niebiesko-zielone
Herbaty turkusowe możemy zaparzać wielokrotnie przez 2 minuty wodą o temperaturze około 80-90°C. Suszone liście parzymy pod przykryciem, a następnie, oddzielamy je od gotowego naparu. Herbatę sugeruje się parzyć do trzech razy, wykorzystując przy tym 5-8 gramów herbaty na 100 ml wody.
Herbaty czerwone
Herbatę czerwoną powinniśmy zalewać wodą od razu po zagotowaniu (90°C) i parzyć 1-3 minut, w zależności od naszych preferencji. Wiele z herbat czerwonych możemy zalewać wielokrotnie. Na jedną porcję standardowo wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, czyli około 3-5 gramy na 200 ml wody. Jeśli herbata ma delikatne listki, wtedy woda musi być nieco chłodniejsza.
Herbaty żółte
Herbatę żółtą parzymy przez około 2-3 minuty wodą o temperaturze 80-85°C.Tę herbatę traktujemy podobnie jak herbatę zieloną. Nadaje się ona do wielokrotnego zaparzania i najczęściej jest parzona w szklanych naczyniach. Napar najczęściej przygotowujemy ze standardowej porcji suszu – czyli 2,3 gramy i około 120 ml wody.
Ciekawostka: W Japonii istnieje od wielu lat Chanoyu, czyli japońska ceremonia picia herbaty. Jej wyjątkowość polega na tym, że jest to proces wyjątkowo związany z tradycją Japonii. Biorąc udział w tej ceremonii, oczyszczamy nie tylko ciało, ale też i umysł.
Akcesoria do parzenia herbaty
Prawdziwą gratką dla smakoszy herbaty są zdecydowanie akcesoria. Są nimi między innymi przeróżne sitka, podgrzewacze, dzbanki, kubki, filiżanki, zaparzacze, kubki termiczne i wiele innych. Odgrywają one nie tylko niezbędne wyposażenie podczas procesu zaparzania herbaty, ale też powodują, że chwile z ulubionym napojem są wyjątkowe. Ponadto, na skutek tego możesz w swoich czterech ścianach w profesjonalny sposób przygotować swój ulubiony napar.
Świetną herbatę idealnie dopełnią perfekcyjnie dobrane akcesoria do parzenia herbaty. Okryj głębie smaków i aromatów wybierając dla siebie odpowiednie akcesoria. Dzięki nim doświadczysz przyjemności popisowo zaparzonej herbaty.
Akcesoria używane do herbat i ziół ułatwiają nam ich parzenie i bezpieczne przechowywanie. Jednak aby w pełni móc zachować zapach i smak naszej herbaty, musimy ją odpowiednio przechowywać. Idealnie nadają się do tego szczelne puszki, z dobrym zamknięciem, które przy okazji ozdobią naszą kuchnię czy spiżarnię. Jakże ważnym aspektem jest również dobranie odpowiedniego zaparzacza do poszczególnej herbaty. Należy pamiętać, że np. czarna herbata potrzebuje więcej miejsca niż herbata zielona, więc istotnym jest wybranie dla niej mniejszego zaparzacza. A na co musimy zwrócić uwagę, pijąc rooibosa? Należy być uważnym i zadbać o to, żeby zaparzacz nie miał zbyt dużych oczek.
Podsumowanie
Jak zdołaliśmy zauważyć, parzenie herbaty jest bardzo złożonym procesem, a nie tak jak nam się z góry wydawało – prostym włożeniem torebki do kubka i zalaniem jej wrzącą wodą. Niemniej, zasady parzenia herbaty mają kluczowe znaczenie i wpływają bezpośrednio na smak naszego napoju. To właśnie dzięki nim dokładnie wiemy, w jaki sposób parzyć konkretne herbaty, aby wydobyć z nich perfekcyjny smak, konkretny aromat i odpowiednią moc i głębię. Parzenie herbaty może stać się dla nas wyjątkowo odstresowującym rytuałem dnia powszedniego. Wszystko zależy od chęci i od ilości uwagi, której mu poświęcimy.