Herbata – jej historia i pochodzenie

Opis, historia i pochodzenie herbaty


Za oknami zaczyna się robić ponuro, temperatura spada, nastają krótsze dni, krótko mówiąc idzie jesień!
Herbata jest idealnym napojem na taką porę. Ten cudowny napar otula swoim smakiem, wprowadza nas w dobry nastrój i pobudza. Każdy z nas lubi rozgrzać się kubkiem herbaty w zimny wieczór, czy na spotkaniu z przyjaciółmi dla odmiany raczyć się przepyszną herbatą na zimno. Wielu miłośników herbaty ceni ją nie tylko za walory smakowe, ale też za wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak, czy zdajemy sobie sprawę skąd wzięła się herbata? Jaka jest jej historia i skąd pochodzi? Na te wszystkie nurtujące Was pytania znajdziecie odpowiedzi w tym artykule.

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

Poznajcie herbatę

Herbata to wyjątkowy napar znany na całym świecie, który jest przyrządzany z pąków, łodyżek lub liści rośliny nazywanej Camellia sinensis. Napój powstaje z krzewu posiadającego duże, ciemnozielone, skórzaste liście. Co ważne, jedynie górna część tego krzewu nadaje się do przyrządzania naparu. Jest to krzew dekoracyjny, który rośnie w górskich rejonach, gdzie panują sprzyjające warunki do rozwoju, tzn. czyste powietrze, wysoka wilgotność oraz duże nasłonecznienie. Podczas obróbki herbata, a dokładniej jej liście są poddawane licznym procesom, które sprawiają, że herbata zyskuje konkretne właściwości, aromat i smak. A czy wiesz, że herbatę wynaleziono w Chinach około 5 000 lat temu?! W wielu krajach m.in. w Chinach, Japonii i Korei picie naparu z liści herbaty stało się swego rodzaju tradycja i dotyczą go różne ceremonie i nietypowe zwyczaje. Popularny napój z liści herbacianych od wieków był traktowany jako niezwykle zdrowy dla naszego organizmu. W tradycji chińskiej uważa się go jako jeden ze składników eliksiru nieśmiertelności. Herbata zawiera w sobie liczne przeciwutleniacze, taninę oraz kofeinę. Dostarcza ona organizmowi człowieka makro i mikroelementy, które regulują ciśnienie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu, regulują trawienie, odprężają i uspokajają, a nawet zapobiegają chorobom nowotworowym.

 

Ciekawostka: Wyróżniamy następujące rodzaje herbat:

  • czarna,
  • zielona,
  • oolong,
  • czerwona (Pu-erh),
  • żółta,
  • biała,
  • aromatyzowana,
  • owocowa,
  • prasowana.



Pochodzenie herbaty

Ile jest rodzajów herbat, tyle też krąży legend dotyczących herbaty – jej pochodzenia i wynalezienia. Według jednej z historii początki herbaty sięgają aż roku 2737 p.n.e.! Gdzie mityczny cesarz Shennong 神農, co oznacza Boski Rolnik, przypadkowo zaparzył liście z jednego z jego krzewów, które hodował we własnym ogrodzie. Można rzec, że od tego momentu tak bardzo pokochał napar z liści herbaty, że podarował każdemu, kto pił herbatę siłę ciała i ducha. Ciężko jednak poznać i ustalić prawdę. Wiemy jedynie, że herbata była znana od dawna przez Chińczyków, a pierwsze zapiski dotyczące tematu herbaty pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.

Warto też wspomnieć, że w VIII chiński poeta Lu Yu napisał dzieło pt. “Księga Herbaty”, która zawierała opis krzewu herbacianego, przyborów do ceremonii picia herbaty i jej przyrządzania, narzędzi do selekcji i zbioru liści. Również można w niej było znaleźć spis miłośników tego napoju, a nawet spis plantacji.

 

Podróż herbaty poza Chiny…

Aż do roku 803 n.e herbata była w pełni tylko chińską specjalnością. Jednak po tej dacie pierwsze sadzonki pojawiły się w Japonii, gdzie zostały przywiezione z Chin przez japońskiego mnicha Saichō. Japończycy również idąc śladem Chińczyków, zapałali miłością do herbaty i dzięki temu wykształciła się znana na cały świat japońska ceremonia parzenia herbaty. Wraz z upływem czasu herbata rozprzestrzeniła się po każdym zakamarku Ziemi. Dzięki miłośnikom herbaty powstało wiele opracowań na jej temat i wraz z nimi dostaliśmy cenne wskazówki dotyczące uprawy tego krzewu w różnych rejonach świata. 

W pierwszej połowie XVI wieku. podczas kontaktów dyplomatycznych z Chinami i podboju Syberii, Rosjanie zetknęli się z herbatą. Idąc dalej… wraz z kupcami hinduskimi herbata zaczęła trafiać do krajów arabskich. I tak informacje o tym cudownym napoju zaczęły się w szybkim tempie rozpowszechniać dalej.

Na początku XVII wieku do Europy herbatę przywieźli Holendrzy. A za sprawą kupca Thomasa Garraway w 1658 herbata trafiła do Anglii, gdzie aktualnie jest tam uważana za napój narodowy. Natomiast, będąc Polakami :), warto wiedzieć, że herbata w Polsce pojawiła się w 1664 roku i przywędrowała aż z Francji. A pierwsze wspomnienia o tym naparze pojawiły się w liście króla Jana II Kazimierza do żony Ludwiki Marii.



Podsumowanie

Herbata jest naparem przyrządzonym z pąków i liści grupy roślin, nazywanych tak samo, jak ona. Jest znana i rozpowszechniana od tysięcy lat na całym świecie. Jak już wiemy, oficjalną ojczyzną herbaty są Chiny. Chińczycy pięć tysięcy lat temu, jako pierwsi, opisali herbatę, jej wyjątkowy smak i prozdrowotne, dobroczynne właściwości. Krzewy herbaty sadzone są w wielu rejonach świata. Wymienić tutaj można Afrykę, południową Azję czy nawet Amerykę. Każdy z tych innych zakątków ziemi sprawia, że herbaty różnią się od siebie i mają szeroką gamę smaków i aromatów! Co sprawia, że każdy znajdzie herbatę idealną dla siebie. Herbata aktualnie stała się najpopularniejszym napojem bezalkoholowym na świecie! Oczywiście znajduję się w rankingu zaraz po wodzie. Najwięcej piją jej mieszkańcy Turcji. Natomiast miłośnicy herbaty najczęściej sięgają po herbatę czarną.

A jaka jest Twoja ulubiona herbata? 🙂

Wpis został opublikowany w kategorii Herbata. Dodaj artykuł do zakładek.

Dodaj komentarz