Kawa kojarzy się nam z przyjemnością. Ciężko wyobrazić sobie spotkanie z przyjaciółmi bez goszczenia na stole aromatycznej kawy. Wielu z Was zaczyna swój poranek od wypicia ulubionej kawy, z dawką kofeiny, która zdecydowanie dodaje energii na cały dzień. Jest to najpopularniejszy napój na świecie, ponieważ pijemy go w domu i poza domem. Kawa ma wiele swoich zalet takich jak działanie pobudzające czy odchudzające. Jednak należy ją spożywać sporadycznie i w umiarkowanej ilości, ponieważ zbyt częste picie kawy może doprowadzić do uzależnienia. Jeśli pijesz kawę i ciężko jest Ci z niej zrezygnować, powinieneś dowiedzieć się która kawa będzie dla Ciebie zdrowsza, parzona czy rozpuszczalna?
Czytając dalej artykuł dowiesz się:
- Jakie są różnice pomiędzy kawą rozpuszczalną a kawą sypaną?
- Jakie są właściwości kawy rozpuszczalnej?
- Kawa parzona – czy jest zdrowa i jakie ma właściwości?
Różnice pomiędzy kawą rozpuszczalną a kawą parzoną
Jak każdy z nas wie, im produkty są bardziej przetworzone, tym mniej składników odżywczych posiadają. Kawa parzona vs kawa rozpuszczalna – na pewno zadawałeś sobie to pytanie, aby była mniej szkodliwa dla Twojego organizmu. Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy kawa parzona, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowsza. Właściwości kawy uzależnione są od jej rodzaju oraz sposobu przyrządzenia.
Kawa rozpuszczalna
Uznawana jest za mniej zdrowszą, ponieważ poddawana jest obróbce. W wyniku obróbki wytwarzają się szkodliwe substancje, szkodliwy i uczulający nikiel oraz wykorzystywane przy produkcji są polepszacze smaku. Dodatkowo ziarna przeznaczone na produkcję kawy rozpuszczalnej są gorszej jakości niż ziarna kawy przeznaczone na produkcję kawy parzonej. Czy to czyni ją całkowicie niezdrową? Kawa rozpuszczalna ma swoje zalety. Zawiera mniej kofeiny niż kawa parzona. Badania dodatkowo dowodzą, że kawa rozpuszczalna zawiera dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż kawa parzona. Substancje zawarte w kawie mogą zmniejszać stres oksydacyjny a tym samym zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Zawiera również więcej składników mineralnych takich jak: cynk, wapń, magnez.
Kawa parzona
Jest bardziej naturalna, co sprawia, że jest uważana za zdrowszą. Zawiera więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna, a więc po jej wypiciu otrzymujemy większą dawkę energii niż po kawie rozpuszczalnej. Jednak nie można jej nazwać zupełnie zdrową, ponieważ może mieć negatywny wpływ na organizm. Pojawia się to w sytuacji, gdy zaparzana jest w tradycyjny sposób, czyli po turecku. Zalewanie zmielonych ziaren wrzątkiem powoduje, że uwalniane są związki diterpenowe. Powodują wzrost poziomu cholesterolu. Można temu zapobiec, poprzez dostosowanie właściwego sposobu parzenia kawy oraz zalewania kawy niezbyt gorącą wodą. Może również powodować podrażnienia żołądka, ponieważ zaparzona w ten sposób kawa wydziela drażniące związki eteryczne.
Kawa rozpuszczalna – właściwości
Aby pozbyć się wątpliwości, warto zapoznać się z właściwościami. Przyjmuje się, że filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera 65 mg kofeiny. Jest łagodniejsza i nie dostarcza tak dużej energii dla organizmu, w porównaniu z kawą parzoną. Filiżanka kawy rozpuszczalnej, która przygotowana jest z jednej łyżeczki (2g), bez żadnych dodatków, zawiera 1,5-2 kcal. Kawa rozpuszczalna zawiera w sobie związki przeciwutleniające. Dodatkowo zawiera korzystne dla zdrowia składniki i metale ciężkie. Kawa rozpuszczalna mniej drażni błonę żołądka, dlatego poleca się ją osobom, które mają wrażliwy żołądek. Zawiera w sobie antyoksydanty, które są odpowiedzialne za zwalczanie znajdujących się w organizmie wolnych rodników. Ich obecność powoduje przyspieszenie procesu starzenia się komórek. A więc na pytanie, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć. Można zauważyć w niej wady, ale również i zalety.
Kawa parzona i jej właściwości
W pierwszej kolejności należy potwierdzić fakt, że kawa parzona jest bardziej naturalna od kawy rozpuszczalnej, ponieważ powstaje w wyniku prażenia ziaren kawy. Przyjmuje się, że filiżanka kawy sypanej zawiera około 120 mg kofeiny. A więc zaletą picia kawy sypanej jest to, że wypicie jej powoduje większe pobudzenie. Filiżanka kawy parzonej, przygotowywana z jednej łyżeczki (2 g), ma tyle samo kalorii co kawy rozpuszczalnej, około 1,5-2 kcal. Zawiera mniej przeciwutleniaczy niż kawa rozpuszczalna. Jak wspomniano wcześniej związki diterpenowe, uwalniające się podczas parzenia kawy, przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu. Kawa parzona jest bogata w antyoksydanty. Jak widać kawa parzona, tak jak rozpuszczalna, ma swoje wady i zalety.
Ciekawostka: Kawa parzona wykorzystywana jest nie tylko do spożywania jej jako napój. Czy wiedziałeś, że fusy z kawy możesz wykorzystać w swoim ogródku, zamiast od razu wyrzucać do kosza? Kolejną ciekawostką jest to, że kawa posiada wiele drogocennych wartości odżywczych, które są wykorzystywane w naturalnej pielęgnacji.
Podsumowanie
Kawa parzona, jak i kawa rozpuszczalna mają swoje dobre, ale i gorsze strony. Ciężko jest jednoznacznie powiedzieć, która z nich jest dla nas zdrowsza. Wszystko w dużym stopniu może zależeć od upodobań smakowych oraz organizmu człowieka. Każdy z nas jest inny i należy być świadomym możliwości wystąpienia skutków ubocznych picia kawy. Dlatego należy pić ją sporadycznie, aby sobie nie zaszkodzić. Wiadomo, że dla osób z chorym sercem może być odpowiedniejsza kawa rozpuszczalna niż parzona, ponieważ zawiera zdecydowanie mniej kofeiny. Kawa parzona vs kawa rozpuszczalna, na pewno zadajesz sobie to pytanie i nie wiesz którą wybrać. Każda z kaw ma różne właściwości i przy doborze odpowiedniego rodzaju warto jest zapoznać się z właściwościami kawy rozpuszczalnej jak i parzonej. Dla smakoszy kawy, decydującą cechą, dzięki której wybierają kawę rozpuszczalną może być fakt, że podczas picia kawy nie muszą męczyć się z fusami.