Skąd pochodzi kawa – Napój Bogów

Jakie jest pochodzenie kawy? Właściwości i rodzaje kawy

Kawa to aromatyczny napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zazwyczaj podawana jest na gorąco, jednak w czasie letnim popularna jest wersja na zimno, często serwowana z lodami. Jest ona jednym z najpopularniejszych używek i głównym źródłem kofeiny. Kawa pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Prawdopodobnie została ona odkryta przez lud Oromo, który zamieszkuje region Kaffa w Etiopii.

W Etiopii kawę spożywano głównie z dodatkiem masła i soli. Obecnie dodatki do kawy cieszą się ogromną popularnością ze względu na swoje różne właściwości.

 

Z tego artykułu dowiesz się:

Jakie są właściwości kawy?

W jakiej formie występuje kawa?

Jakie są popularne napoje na bazie kawy?

Skąd są najwięksi producenci kawy?

 

Właściwości kawy

Kawa posiada dobroczynny wpływ na nasze zdrowie m.in.:

  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
  • zawarte w kawie antyoksydanty chronią przed nowotworami,
  • zmniejsza ryzyko Alzheimera i Parkinsona,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • przyśpiesza metabolizm co ułatwia odchudzanie,
  • zwiększa produkcję serotoniny, która polepsza nastrój.

 

Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest kofeina. Maksymalne zalecane dzienne spożycie kofeiny to do 300 mg. Przekłada się to na około 3 filiżanki kawy. Pamiętajmy że ilość kofeiny powyżej 1000 mg staje się trująca.

 

Kawa posiada także negatywne właściwości i skutki, o których możesz przeczytać w naszym artykule “Skutki uboczne picia kawy”.

 

Formy kawy

Kawa dostępna jest w kilku formach do kupienia:

  • w nie palonych ziarnach, tzw. „zielona”,
  • w palonych ziarnach,
  • mielona,
  • rozpuszczalna,
  • kapsułki,
  • w saszetkach do rozpuszczania.

 

Popularne rodzaje napojów na bazie kawy

Kawa parzona jest na całym świecie, jednak istnieją różne napoje powstające na jej bazie:

  • Espresso – Kawowy napar powstały w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy,
  • Americano – Napój przygotowany podobnie jak espresso, ale z podwójną lub większą ilością wrzątku.
  • Latte Macchiato – Mleczny napój powstały przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany.
  • Flat White – Jest przygotowywany poprzez zalanie jednej lub dwóch porcji espresso spienionym mlekiem o aksamitnej, jednorodnej konsystencji. Zazwyczaj podawany w kubku lub dużej filiżance z małą ilością piany z mleka.
  • Cappuccino – Kawowy napój z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby.
  • Mocha – Składa się z espresso, gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. Napój podawany jest bez pianki ale za to często z bitą śmietaną.
  • Caffe latte – kawowy napój powstający w wyniku dodania spienionego ciepłego mleka do espresso.
  • Espresso Macchiato – Jest to espresso z dolaną niewielką ilością mleka.

 

Producenci kawy

Największymi producentami kawy są:

  • Brazylia,
  • Wietnam,
  • Kolumbia,
  • Indonezja,
  • Honduras,
  • Etiopia,
  • Peru,
  • Indie.

 

Podsumowanie

Kawa towarzyszy człowiekowi już od wielu lat. Jest jednym z najpopularniejszych napojów świata! Pobudza nas i odpręża. Duża ilość osób nie wyobraża sobie dnia bez kubka tego wspaniałego naparu. Dodaje nam energii i polepsza samopoczucie. Wielu z nas pewnie zadaje sobie pytanie, czy kawa jest zdrowa. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Najważniejszy jest umiar i nasza ogólna kondycja podczas picia kawy. Jest ona zaliczana do używek, więc trzeba pić ją rozsądnie. Więcej na ten temat znajdziesz w naszym artykule “Uzależnienie od kawy – czy jest możliwe?” Warto pamiętać także jak należy przechowywać swoją ulubioną ziarnistą kawę, aby zachowała swoje wartości odżywcze.

Wpis został opublikowany w kategorii Kawa. Dodaj artykuł do zakładek.

Dodaj komentarz