Kawa to aromatyczny napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zazwyczaj podawana jest na gorąco, jednak w czasie letnim popularna jest wersja na zimno, często serwowana z lodami. Jest ona jednym z najpopularniejszych używek i głównym źródłem kofeiny. Kawa pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Prawdopodobnie została ona odkryta przez lud Oromo, który zamieszkuje region Kaffa w Etiopii.
W Etiopii kawę spożywano głównie z dodatkiem masła i soli. Obecnie dodatki do kawy cieszą się ogromną popularnością ze względu na swoje różne właściwości.
Z tego artykułu dowiesz się:
W jakiej formie występuje kawa?
Jakie są popularne napoje na bazie kawy?
Skąd są najwięksi producenci kawy?
Właściwości kawy
Kawa posiada dobroczynny wpływ na nasze zdrowie m.in.:
- zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
- zawarte w kawie antyoksydanty chronią przed nowotworami,
- zmniejsza ryzyko Alzheimera i Parkinsona,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- przyśpiesza metabolizm co ułatwia odchudzanie,
- zwiększa produkcję serotoniny, która polepsza nastrój.
Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest kofeina. Maksymalne zalecane dzienne spożycie kofeiny to do 300 mg. Przekłada się to na około 3 filiżanki kawy. Pamiętajmy że ilość kofeiny powyżej 1000 mg staje się trująca.
Kawa posiada także negatywne właściwości i skutki, o których możesz przeczytać w naszym artykule “Skutki uboczne picia kawy”.
Formy kawy
Kawa dostępna jest w kilku formach do kupienia:
- w nie palonych ziarnach, tzw. „zielona”,
- w palonych ziarnach,
- mielona,
- rozpuszczalna,
- kapsułki,
- w saszetkach do rozpuszczania.
Popularne rodzaje napojów na bazie kawy
Kawa parzona jest na całym świecie, jednak istnieją różne napoje powstające na jej bazie:
- Espresso – Kawowy napar powstały w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy,
- Americano – Napój przygotowany podobnie jak espresso, ale z podwójną lub większą ilością wrzątku.
- Latte Macchiato – Mleczny napój powstały przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany.
- Flat White – Jest przygotowywany poprzez zalanie jednej lub dwóch porcji espresso spienionym mlekiem o aksamitnej, jednorodnej konsystencji. Zazwyczaj podawany w kubku lub dużej filiżance z małą ilością piany z mleka.
- Cappuccino – Kawowy napój z dodatkiem spienionego mleka i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby.
- Mocha – Składa się z espresso, gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. Napój podawany jest bez pianki ale za to często z bitą śmietaną.
- Caffe latte – kawowy napój powstający w wyniku dodania spienionego ciepłego mleka do espresso.
- Espresso Macchiato – Jest to espresso z dolaną niewielką ilością mleka.
Producenci kawy
Największymi producentami kawy są:
- Brazylia,
- Wietnam,
- Kolumbia,
- Indonezja,
- Honduras,
- Etiopia,
- Peru,
- Indie.
Podsumowanie
Kawa towarzyszy człowiekowi już od wielu lat. Jest jednym z najpopularniejszych napojów świata! Pobudza nas i odpręża. Duża ilość osób nie wyobraża sobie dnia bez kubka tego wspaniałego naparu. Dodaje nam energii i polepsza samopoczucie. Wielu z nas pewnie zadaje sobie pytanie, czy kawa jest zdrowa. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Najważniejszy jest umiar i nasza ogólna kondycja podczas picia kawy. Jest ona zaliczana do używek, więc trzeba pić ją rozsądnie. Więcej na ten temat znajdziesz w naszym artykule “Uzależnienie od kawy – czy jest możliwe?” Warto pamiętać także jak należy przechowywać swoją ulubioną ziarnistą kawę, aby zachowała swoje wartości odżywcze.