Popularne dodatki do kawy

Kawa z cynamonem a może kawa z kurkumą? Popularne dodatki najbardziej pasują do kawy?

Pijąc taką samą kawę codziennie, łatwo możemy popaść w monotonię i rutynę. Każdy poranek z małą czarną brzmi świetnie, ale co powiecie na małą czarną z cynamonem i kurkumą? W życiu warto próbować nowych rzeczy. Zastanówmy się, co można dodać do kawy, żeby wzbogacić jej aromat i doświadczyć nowych doznań smakowych? Tak naprawdę nic nas nie ogranicza i wszystko zależy od naszej wyobraźni, gustu i nastroju. Dodatki do kawy mają nie tylko zmienić jej barwę, wzbogacić smak, ale także dodać jej więcej właściwości zdrowotnych. Kawa i zawarta w niej kofeina sama w sobie niesie dla organizmu wiele korzyści. Sprawdź, co się stanie, gdy dodasz do niej cytrynę, kurkumę albo masło!

W tym artykule znajdziesz:

 

Tradycyjne dodatki do kawy

Kawa z mlekiem? Cukrem? Proszę bardzo! Tradycyjne dodatki goszczą na naszych stołach bardzo często i to już od bardzo dawna. Świeżo zaparzona kawa, podana z zimnym spienionym mlekiem i szczyptą cukru wzbudza w nas same pozytywne emocje. Bita śmietana, cukier, mleko, czekolada, lody i kakao – to tylko z kilka popularnych dodatków, które świetnie urozmaicają smak kawy i sprawiają, że chcemy więcej. Poznaj listę popularnych klasycznych dodatków do kawy.

Popularne dodatki do kawy:

  • cukier (waniliowy, biały, trzcinowy, brązowy, kokosowy),
  • słodziki (erytrytol, ksylitol, stewia),
  • kakao,
  • lody,
  • mleko (2%, 3,2%, bez laktozy, owsiane),
  • śmietanka (zwykła do kawy lub bita śmietana),
  • czekolada (ciemna, deserowa i mleczna).

 

Nietypowe dodatki do kawy

Każdy choć raz słyszał o kawie z prądem, czy kawie z dodatkiem cynamonu. Niekonwencjonalne połączenia w kuchni budzą w nas często niepokój, strach, ale także i ciekawość. Warto się przełamać i spróbować kaw w innym wydaniu, gdyż można się miło zaskoczyć. Dodatków do kawy jest na tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto tutaj wspomnieć, że dobrze jest korzystać z sezonowych produktów, gdyż są one wtedy tańsze, świeże i łatwo dostępne.
Gorące lato niesie ze sobą smak kawy na zimno z lodami, bitą śmietaną i czekoladą; zimą – przenosimy się w ciepłe miejsce z kubkiem gorącej kawy z syropem, cynamonem i goździkami, a wieczór z przyjaciółmi przypomina nam kawę z dodatkiem whisky czy koniaku. Daj się ponieść wyobraźni i znajdź swoje ulubione połączenie z ciekawych składników.

Lubiane alkohole do kawy:

  • Whisky,
  • Ajerkoniak,
  • Brandy,
  • Grappa,
  • Amaretto,
  • Koniak,
  • Rum,
  • Sherry,
  • Wino wytrawne.

 

Przyprawy często dodawane do kawy:

  • pieprz,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • imbir,
  • anyż,
  • goździki,
  • papryczka chili,
  • wanilia,
  • korzeń maca.

 

Inne nietypowe dodatki do kawy:

  • ziarenka kawy,
  • masło,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • jajko (żółtko oraz białko jaja),
  • mięta,
  • cytryna,
  • miód,
  • herbata,
  • gotowe kawy aromatyzowane,
  • syropy, aromaty, jak i sosy do kawy.

 

Ciekawostka: W Europie najpopularniejszymi aromatami są: aromat cynamonowy, waniliowo-orzechowy, koniakowy, karmelowy, cappuccino. Natomiast w USA i Kanadzie prym wiodą: aromat toffi, wanilia francuska, krem waniliowo-orzechowy, cynamonowy, z orzechów laskowych, malinowo-czekoladowy i Irish Whiskey ze śmietanką.



Zdrowie w dodatkach do kawy

Kawa wraz z dodatkami może stać się płynnym lekarstwem na wiele dolegliwości; może między innymi obniżać cholesterol, poprawić i zwiększyć odporność organizmu, dodać energię, czy nawet złagodzić różne dolegliwości żołądkowe. Wśród wielu rodzajów kaw i dodatków łatwo znaleźć takie, które dodaje się właśnie tylko po to, żeby zwiększyć i wzmocnić określone właściwości prozdrowotne kawy. Warto sprawdzić i przekonać się, jak kawa może jednocześnie dobrze smakować i leczyć?

 

Miód

Miód świetnie nadaje się do posłodzenia kawy. Jest zdrowym zamiennikiem cukru, który ma w sobie wiele składników odżywczych m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor.

Zalety picia kawy z miodem:

  • dodaje energii,
  • poprawia i wzmacnia odporność organizmu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • pomaga przy wrzodach żołądka.

 

Mleko

Mleko samo w sobie zawiera mnóstwo białek, witamin i mikroelementów, ale również cukry i tłuszcze. Jest dobrym źródłem wapnia, które odpowiada za budowę kości i zębów, również bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, regulacji pracy układu nerwowego i mięśni.

Kawa z mlekiem pomaga, gdy:

  • cierpimy na nadkwasotę – Mleko obniża poziom Ph kawy.
  • potrzebujemy obniżyć temperaturę kawy, aby np. nie poparzyć sobie przełyku,
  • chcemy złagodzić działanie kofeiny.

 

Kakao

Kakao – sama nazwa brzmi pysznie. A co jeśli oprócz pysznego smaku ma ono również właściwości zdrowotne? Kakao jest źródłem witamin, mikroelementów, zdrowych tłuszczy i przeciwutleniaczy.

Właściwości zdrowotne kakao:

  • łagodzi stany depresyjne,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa przeciwzapalnie,
  • korzystnie wpływa na procesy metaboliczne w mózgu.

 

Cytryna

Cytryna jest doskonałym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i wielu innych prozdrowotnych związków roślinnych. Woda z cytryną orzeźwia, nawadnia i podobno pomaga w odchudzaniu, herbata z cytryną ma przepyszny smak i dostarcza nam witaminy C, a co się stanie, gdy połączymy kawę z cytryną?

Właściwości zdrowotne kawy z cytryną:

  • pomaga zwalczać ból głowy,
  • wspomaga trawienie,
  • niesie korzyści w pielęgnacji skóry,
  • pobudza i pomaga w leczeniu kaca.

 

Przyprawy

Na całym świecie możemy spotkać przyprawy o różnych smakach, zapachach i właściwościach. Warto zwrócić uwagę na te przyprawy, które nie tylko poprawiają smak kawy, ale też wpływają na jej właściwości zdrowotne.

Lista przypraw, które warto dodać do kawy, ze względu na ich działanie:

  • kardamon (oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi kaszel, przyspiesza trawienie i niszczy bakterie Helicobacter Pylori),
  • kurkuma (wspiera trawienie i odtruwa wątrobę, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm),
  • cynamon (łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, wzmacnia odporność, jednocześnie przyspiesza przemianę materii, chroni przed nowotworami, jak i chorobami takimi jak Alzheimer czy Parkinson),
  • imbir (obniża cholesterol, wzmacnia włosy, łagodzi ból głowy, mięśni, wspomaga trawienie i pomaga w przeziębieniu),
  • wanilia (poprawia nastrój, łagodzi bóle stawów i brzucha),
  • chili (przyspiesza metabolizm, działa bakteriobójczo, zwiększa odporność organizmu i zmniejsza apetyt),

 

Podsumowanie

Dodatki do kawy zadomowiły się u nas już na dobre, stały się częścią kultury picia kawy, bo pozwalają oddać upodobania, nastrój nawet najbardziej wymagających kawoszy. Dodatki ułatwiają nam wykazać się w kuchni i dzięki nim jesteśmy w stanie odkryć nowe smaki i nawet zyskać zdrowie. Jeśli lubimy eksperymentować z kawą, to warto wzbogacić smak naszego ulubionego napoju własną kompozycją syropów, przypraw czy nietypowych dodatków. Możliwości jest naprawdę mnóstwo, jedyne co musimy zrobić to pozwolić się ponieść naszej wyobraźni!

Wpis został opublikowany w kategorii Kawa. Dodaj artykuł do zakładek.

Dodaj komentarz