Przepisy na desery z dodatkiem Yerba Mate

Jak zrobić desery z Yerba Mate? Odkryj przepisy na muffinki, ciasto, lody, brownie z Yerba Mate

Desery z Yerba Mate

Poza klasycznym spożywaniem Yerba Mate w formie naparu można wykorzystać go jako baza, bądź jeden ze składników słodkich potraw. Jest to świetne rozwiązanie dla Tych, którzy nie do końca są przekonani do smaku Yerba Mate, a nie ustają w próbach zaprzyjaźnienia się z tym zdrowym napojem.

 

W tym artykule znajdziesz przepisy na:

 

Jesienne ciasto dyniowe z Yerba Mate

Niezbędne składniki:

  • 200g mrożonej dyni,
  • 20g Yerba Mate,
  • 200g mąki pszennej, 
  • 200g cukru, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 200g miękkiego masła, 
  • 4 jajka,
  •  szczypta soli.

Dynię należy przełożyć do małego garnka, podlać niewielką ilością wody i poddusić na małym ogniu do miękkości. Następnie dynię zblendować na gładką masę oraz odstawić aż do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest przesianie przez sitko wcześniej zmiksowanego na drobny pył Yerba Mate oraz dodanie mąki, proszku do pieczenia oraz cynamonu. 

W osobnej misce należy utrzeć masło z cukrem, a następnie na zmianę dodawać wcześniej przygotowaną Yerbę z dodatkami i jajko. Na samym końcu dodać zmiksowaną dynię.

Ciasto przełożyć do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.

Muffinki pomarańczowe z Yerba Mate

Składniki na esencję:

  • 100g Yerba Mate (polecamy smakową wersję), 
  • 50g cukru,
  • 0,5l wody.

Składniki na ciasto:

  • 100g miękkiego masła, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 4 łyżki mleka w proszku, 
  • 1 duża pomarańczę, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego.

W pierwszej kolejności należy przygotować esencję poprzez zaparzenie yerby wodą z cukrem oraz odłożyć ją do ostudzenia. Kolejnym krokiem jest utarcie masła z cukrem oraz dodanie do masy olejku waniliowego, miąższu pomarańczy i szklanki chłodnej esencji z Yerby. Na końcu dodać mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki. 

Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.

Na sam koniec można przygotować również polewę, ucierając pozostałą część esencji oraz cukier puder w takiej ilości, aby powstał lukier.

Lody Yerba Mate

Składniki:

  • 750 ml mleka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 75 ml (około 5 łyżek) płynnej śmietany,
  • 15 g (około 3 łyżeczki) mocnej yerba mate,
  • 20 g (około 4 łyżeczki) cukru.

W pierwszej kolejności należy zagotować mleko z Yerba Mate i przecedzić przez sitko. Następnie ubić żółtka z cukrem i dodawać stopniowo dodawać je do mleka z Yerbą, po czym ponownie postawić na mały ogień i zdjąć przed zagotowaniem. Po ostudzeniu należy dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie wymieszać. Mieszaninę przelać do pudełka z przykrywką (śniadaniowe lub pudełko po lodach), a następnie włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny. Warto wstrząsnąć co jakiś czas, by płyn się nie skrystalizował.

Jeżeli chcemy uzyskać zamiast lodów zimy krem, można miksturę, zamiast do zamrażarki włożyć do lodówki.

Brownie z Yerba Mate

Składniki:

  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 25 gramów brazylijskiej Yerba mate na chimarrao (np. Barao),
  • garść dodatków: orzechów, suszonych owoców.

Masło należy roztopić w rondlu z czekoladą i cukrem mieszając na jednolitą masę. Kolejno ostudzić masę, przesiać yerbę, by pozbyć się patyczków oraz dużych kawałków, i wsypać do masy wraz z ulubionymi dodatkami. Następnie ubić na sztywno białka, dodać żółtka, a gotową pianę wymieszać stopniowo dodając do masy z dodatkami. Przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem małą kwadratową blaszkę lub keksówkę i piec około 25 minut w 220°C.

Smacznego!

Wpis został opublikowany w kategorii Yerba Mate. Dodaj artykuł do zakładek.

Dodaj komentarz