Najlepsze rodzaje, smaki i skład Yerba Mate

Rodzaje, smaki i skład Yerba Mate: paragwajska, argentyńska, brazylijska, owocowa, ziołowa, organiczna, z guaraną

W tym artykule poznasz:

Najlepsze rodzaje i smaki Yerba Mate

Yerba Mate pomimo tego, że jest uprawiana na niewielkim terenie, to oferuje szeroki zakres smaków i jeszcze bogatszy skład. Liczba gatunków zależy nie tylko od kraju, w jakim znajduje się plantacja, ale także od gleby, sposobu pielęgnacji i metody produkcji. Jak wszytko Yerba Mate ma też swoje podstawowe wyznaczniki, które trafiają nawet w najbardziej indywidualne gusta:

  • Paragwajska – ma bardzo mocny i intensywny smak. Liście zwykle suszone są nad dymem z ogniska, co nadaje im silnego aromatu. Wśród suszu można znaleźć też małe patyczki;
  • Argentyńska – o mniejszym poziomie intensywności, dzięki krótszemu procesowi suszenia. Posiada najwięcej odmian i gatunków;
  • Brazylijska – ten rodzaj zazwyczaj ma delikatny smak. Występuje zarówno w wersji bezpyłowej, jak i w postaci bardzo drobno zmielonego suszu, przypominając swą konsystencją mąkę.

Jeśli jednak podział ze względu na aromat i poziom goryczy Ci nie wystarcza i chcesz wyjść poza schemat. Skorzystaj z bardziej wyszukanej oferty Yerba Mate, jakimi są:

  • owocowa – w jej skład wchodzą fragmenty owoców lub aromaty owocowe (np. gruszki, owoców leśnych, czy owoców tropikalnych);
  • ziołowa – wzbogacona różnymi gatunkami roślin (np. mięty, werbeny cytrynowej, aromatycznej boldo, czy kwiatu lipy);
  • organiczna – pochodzi z organicznych upraw, bez użycia środków ochrony roślin, sztucznych nawozów i pestycydów;
  • z guaraną – susz z dodatkiem egzotycznego owocu guarany skutecznie pobudzenie i dostarcza podwójnej dawki energii (dzięki kofeinie zawartej w obu roślinach).

Skład Yerba Mate

Cokolwiek wybierzesz, będzie to zawsze ta sama roślina oraz porównywalny skład chemiczny. Jak wiadomo witaminy i minerały są niezbędnie do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pozytywnie wpływają na rozwój człowieka. Napar Yerba Mate jest doskonałym źródłem uzupełniającym cenne składniki bioaktywne, które nie zawsze są dostarczane wraz z pokarmem:

  • witaminy – zasób m.in. A, B1, B2, C, E, PP, H tym witaminy E uznawanej za witaminę młodości;
  • ksantyny – kofeina, teobromina odpowiedzialne za właściwości pobudzające i wspomaganie pracy umysłowej;
  • polifenole – główna grupa związków odpowiedzialnych za właściwości antyoksydacyjne, a więc antyrakowe;
  • saponiny – właściwości przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na metabolizm cholesterolu;
  • makroelementy – magnez, potas, fosfor;
  • mikroelementy – mangan, cynk, miedź, chrom, krzem.
Wpis został opublikowany w kategorii Yerba Mate. Dodaj artykuł do zakładek.

Dodaj komentarz