W tym artykule znajdziesz:
Czym charakteryzuje się Erva Mate?
Erva Mate Chimarrão, czy też Yerba Mate po brazylijsku, to w skrócie odmiana Yerba Mate. Bez względu na nazwę to ciągle ten sam pobudzający produkt o naturalnej zawartości kofeiny. Susz produkuje się w Brazylii i to właśnie tam spożywa się go najwięcej. Południowoamerykański produkt wytwarza się z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. Ze względu na wyjątkową metodę obróbki Erva Mate różni się od pozostałych typów Yerba Mate. Wyschnięte liście ostrokrzewu mieli się na zupełnie gładką, jaskrawo zieloną mąkę i dodaje się do niej pocięte gałązki. W skład każdego opakowania wchodzi około 70% listowego proszku i 30% łodyżek. Susz Chimarrao od razu po obróbce jest pakowany i gotowy do spożycia, gdyż nie wymaga leżakowania.
Erva Mate w porównaniu do klasycznej i popularnej Yerba Mate nie tylko różni się strukturą, ale także wymaga wprawy i innego sprzętu. Do picia Chimarrao używa się specjalnej bombilli zwaną bomba. Natomiast do zaparzania potrzebne jest charakterystyczne naczynie: porongo pipore, czy jak mówi się w Brazylii: Cuia. Ma ono kształt kielicha i często posiada nóżki. Wykonuje się je z węższej strony tykwy, drewna, lub innych materiałów. Warto podkreślić, że drobny susz pije się także w szczególny sposób, a przyrządzane napoje z Chimarrao cechują się wyjątkowo łagodnym smakiem.
Jak przygotować Erva Mate Chimarrao?
- Wypełnij suszem ¾ wysokości naczynia.
- Płaską podkładką zasłoń wlot poronga, pochyl mocno i potrząśnij tak, by susz ułożył się na jednej stronie wnętrza.
- Do przechylonego naczynia wlej ostrożnie trochę zimnej wody, by nawilżyć susz.
- Gdy ziele wsiąknie wodę ostrożnie postaw naczynie w pionie tak, aby mieszanka nie osypała się na dno.
- Bombę włóż w wolne miejsce, zwróć uwagę, by filtr nie przylegał do powierzchni mate (dzięki temu uniknie zapchaniu się).
- W wolną przestrzeń wlej wodę o temperaturze około 75°C (nie mieszaj).
- Tak przyrządzony napar możesz zalewać nawet 20-30 razy.