Z tego artykułu dowiesz się:
Bombilla – jak wybrać odpowiednią?
Jeśli pierwszy etap masz już za sobą i wybrałeś idealne matero, czas na drugi przedmiot, którego zadaniem jest czerpanie przyjemności z picia naparu z suszu. Bombilla jest narzędziem niezbędnym do tradycyjnego spożywania Yerba Mate. To przedmiot przypominający rurkę, zakończoną sitkiem przeznaczonym do filtrowania. Bombilla pozwala pić napar bez listków i gałązek, a niekiedy nawet pyłów. Ogromny wybór, różnorodność i atrakcyjne wykończenie bombille wcale nie ułatwiają wyboru. Dlatego warto wiedzieć czym różnią się i na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów:
- ze stali nierdzewnej – produkty z INOXu są gwarancją jakości i długotrwałego użytkowania, dlatego ich cena jest wyższa;
- niklowane rurki – są lekkie i tanie. Wadą jest to, że mogą pozostawiać metaliczny posmak;
- z bambusa – są naturalne i niedrogie;
- z alpaki – są bardzo trwałe i stanowią większą inwestycją na dłuższy czas;
- srebrna/złota – wykonane z szlachetnych kruszców, nie podlegają korozji i posiadają pierścień chłodzący.
Bombilla – o czym warto pamiętać przy kupnie?
Podczas wyboru bombilli warto zwrócić uwagę na filtr. Od jego wyboru może zależeć smak Yerba Mate. Do klasycznego suszu z liśćmi i gałązkami sprawdzą się rurki z płaskim filtrem łyżeczkowym lub sprężynowym. W przypadku zakupu gatunku z dużą ilością proszku lepiej wybrać bombillę z dużym filtrem w kształcie bomby, czy też z podwójnym lub potrójnym filtrem. Typowe kształty główki bombilli to:
- łyżeczka – ma gruszkowaty kształt i płaski filtr, nie posiada ruchomych części, przydatna przy wyrzucaniu fusów i wyskrobywaniu resztek z dna;
- sprężyna – o prostej konstrukcji, filtrowanie odbywa się przez szparki między ogniwami sprężyny;
- bomba – ma okrągły i płaski element filtrujący, dostosowana przede wszystkim do picia brazylijskiej i pylastej Yerby;
- wielokrotny filtr – zaopatrzone w więcej niż jeden filtr, skutecznie filtruje.
Warto także pamiętać, aby do delikatnych naczynek z tykwy wybierać lżejsze rurki, a cięższe zarezerwować do drewnianych i ceramicznych. Rozmiar bombilli także ma znaczenie. Należy ją dobrać do wielkości naczynia, ponieważ nie może być ona za krótka lub zbyt długa. Do małych naczynek do 200 ml objętości nadają się takie, których długość nie przekracza 17 cm. Natomiast do matero o około 300 ml odpowiednia jest rurka o długości minimum 18 cm.