Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie występują rodzaje matero?
- Naczynia z tykwy – czym są?
- Czym jest ceramiczne matero?
- Czym charakteryzuje się drewniane matero?
- Jakie jest przeznaczenie guampa?
Jakie są rodzaje matero?
Matero lub potocznie mate to tradycyjne naczynie do picia naparu z Yerba Mate, które powinno mieć odpowiedni kształt i zawężać się do wieka. Służy ono nie tylko do picia, ale także pozwala uzyskać pełnię smaku z południowoamerykańskiego suszu. Warto zwrócić uwagę, że do naczynia powinno dobrać się bombille o odpowiedniej długości i stopniu filtrowania. Yerba Mate dzielą się na poszczególne grupy, które posiadają charakterystyczne cechy ułatwiające indywidualny wybór.
Naczynia z tykwy
Naczynka z tykwy są okrągłe, lekkie, wytrzymałe i bardzo dobrze utrzymują ciepło. Przyrządzany w nich napar posiada szczególny smak, ponieważ esencja suszu przenika głęboko w ścianki. Przed pierwszym użyciem naczynia należy wykonać curado. Można wyróżnić dwa typy matero z owocu:
- Calabaza – tworzona z dolnej części owocu tykwy. Ma okrągły kształt, cieszy się popularnością i jest niedrogia. Decydując się na nie należy pamiętać o curado.
- Porongo – to górna część owocu tykwy. Jest węższa, a jej ścianki są nieco grubsze. Ma to wpływ na dłuższe utrzymywanie temperatury oraz jest odporniejsze na pękanie. Przed użyciem nie trzeba go specjalnie przygotować, wystarczy je dokładnie wypłukać ciepłą wodą.
Ceramiczne matero
Ceramiczne mate występują w wielu kolorach, rozmiarach i kształtach. Są bardzo popularne, praktyczne i mają niską cenę. Tworzywo nie wpływa na smak Yerba Mate, natomiast jest delikatne, szybko się nagrzewa i nie utrzymuje ciepła. Nie trzeba ich specjalnie przygotowywać przed pierwszym użyciem, wystarczy ciepła woda i trochę detergentu. Nie wymagają także żadnej szczególnej pielęgnacji i nie musimy martwić się również, jeśli zostawimy pełne naczynie do Yerby na dłuższy czas. Ceramiczne matero jest najłatwiejsze do czyszczenia spośród wszystkich rodzajów. Ponadto naczynie można okazać się idealne dla początkujących mateistów, którzy są w fazie eksperymentowania z Yerba Mate.
Drewniane matero
Drewniane naczynia cieszą się dużą popularnością ze względu na swoje dekoracyjne kształty. W ich przypadku także jest konieczne wykonanie curado. Drewno należy często suszyć, aby w środku nie pojawiła się pleśń. Jest to bardzo ważne, ponieważ może popękać, powodując, że matero będzie niezdatne do użytku. Dostępna jest również wersja drewnianych naczyń okutych metalem. Są one solidne oraz nie ma problemu z ich pęknięciem.
Palo Santo – po polsku „Święty Pień” jest jednym z najpopularniejszych naczyń drewnianych, ale cechuje się także wysoką ceną. Chłonie esencję co dodaje napojowi lekkiego smaku i aromatu. Drzewo nigdy nie obumiera, nawet kawałek drewna kilka lat po ścięciu potrafi sam zasklepić szczeliny za pomocą wonnej żywicy, którą sam wydziela. Matero wykonane z tego drewna również cechuje ta niezwykła właściwość. Palo santo w porównaniu do innego drewna jest odporniejsze na wilgoć. Warto jednak o nie odpowiednio dbać, co pozwoli na wieloletnie jego użytkowanie.
Guampa
Guampa to naczynie wykonane najczęściej z rogu lub kopyta bawołu. Ten rodzaj naczynia nadaje się przede wszystkim do przyrządzania terere, czyli naparu na zimno. Jest ono często obszyte skórą lub wykończone metalowymi zdobieniami. Produkt ze względu na wykonanie jest stosunkowo drogi.