Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym jest curado i dlaczego jest wykonywane?
- Czym jest rytuał curado calabazy przy użyciu tykwy?
- Jak wykonać rytuał curado drewnianej matero?
- Na czym polega rytuał curado do naczyń z rogu?
- Jak wykonać rytuał curado spleśniałej tykwy?
Czym jest curado i jak je wykonać?
Kiedy Twój komplet do picia Yerba Mate jest gotowy, warto zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie matero. Curado to rytuał poprzedzający pierwsze użycie naczynia. Zabieg służy przede wszystkim jego wzmocnieniu i zabezpieczeniu go przed przeciekaniem. Czyści ono wnętrze naczynia z resztek miąższu oraz służy do aromatyzacji skorupy owocu. Dzięki temu procesowi będziesz mógł cieszyć się z użytkowania matero przez długi czas, a Twoje naczynie będzie odporniejsze na pleśń.
Curado calabazy – tykwy
- Wsyp do naczynia susz do ok. 3/4 wysokości.
- Zalej naczynie wodą o temperaturze ok. 70-80 °C..
- Zostaw na 12 godzin (co jakiś czas dolewaj wody, by tykwa była pełna po brzegi).
- Opróżnij matero i opłucz pod bieżącą wodą.
- Wyskrob łyżeczką resztki miąższu z wnętrza tykwy.
- Pozostaw do osuszenia.
- W tak przygotowanym naczyniu możesz przyrządzić właściwy napar z Yerba Mate.
Curado drewnianej matero
- Wypłucz naczynie pod bieżącą wodą i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
- Posmaruj wnętrze tłuszczem (oliwą, olejem lnianym lub tłuszczem kokosowym).
- Zostaw naczynie na 24 godziny, by wchłonęło tłuszcz.
- Resztki wytrzyj ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
- Uzupełnij matero suszem do ok. 3/4 wysokości.
- Zalej naczynie wodą o temperaturze ok. 70-80 °C.
- Zostaw na noc.
- Wypłucz mate pod bieżącą wodą.
- Zrób swoją ulubioną Yerba Mate.
Curado do naczyń z rogu
- Matero dokładnie umyj ciepłą wodą i płynem do naczyń.
- Wypełnij je wodą z detergentem do mycia naczyń i pozostaw na 24 godziny.
- Ponownie umyj naczynie.
Curado spleśniałej tykwy
- Usuń z tykwy resztki suszu i pleśni za pomocą łyżeczki.
- Zalej naczynie ciepłą wodą i zostaw na dwadzieścia minut do namoczenia.
- Powtórz czynność wydrapywania wnętrza łyżeczką.
- Za pomocą szczotki do naczyń, ciepłej wody, szarego mydła lub płynu do naczyń dokładnie wyszoruj wnętrze tykwy.
- Powtórz czynność kilkakrotnie, a następnie starannie wypłucz naczynie.
- Wsyp do środka dwie łyżki soli, wypełnij matero ciepłą wodą, wymieszaj i pozostaw na 12 godzin.
- Dokładnie wypłucz naczynko.
- W razie słonego posmaku nalej ciepłej wody i odczekaj dodatkową godzinę.
.