Z tego artykułu dowiesz się:
- Jacy są producenci Yerba Mate z Paragwaju?
- Kim są producenci Yerba Mate z Argentyny?
- Jacy są producenci Yerba Mate z Brazylii?
Producenci Yerba Mate z Paragwaju
Pajarito – założona w 1956 roku przez Lauro Raatz i jego żonę Sarę w prowincji Itapúa w południowo-wschodniej części Paragwaju. Producenci Yerba Mate wyróżniają się wysoką jakością produktów oraz nowoczesną i zautomatyzowaną fabryką. Istotnym aspektem jest to, że unikają stosowania nawozów sztucznych i środków owadobójczych. Specjalnie wyselekcjonowane liście ostrokrzewu i powstały z nich napój charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem i aromatem.
El Pajaro – tworzona na plantacji Rio Itambey w Paragwaju. W skład Yerba Mate przede wszystkim wchodzą idealnie wysuszone, mocno rozdrobnione liście, nieregularne patyczki, oraz większa ilość pyłu. Ze względu na ekologiczny sposób uprawiania roślin, produkty posiadają międzynarodowe certyfikaty BIO. Marka cechuje się gorzkim, intensywnym smakiem z nutą dymu, ale i ciemnym kolorem.
Campesino – założycielem paragwajskiej firmy jest Carlos Mizrahi. W związku z tym, że suszą listki i gałązki nad paleniskiem Yerba mate ma charakterystyczny mocny smak i dymny aromat. Potęguje to dodatkowo moc napoju. Mieszanka drobno zmielonych liści z dość dużą ilością patyczków ostrokrzewu daje w pierwszym zalaniu mocny napar, który przy kolejnych dolewkach wody stopniowo się zmniejsza i w rezultacie traci swój smak.
Colon – Paragwajska marka założona została w 1953 roku i należy do spółdzielni Colonias Unidas. Co najważniejsze susz pochodzi z upraw ekologicznych oraz organicznych. Ponadto Yerba Mate składa się ze stu procent wyselekcjonowanych liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego i w przeciwieństwie do konkurencyjnych wyrobów powstaje głównie przy użyciu dymu. Charakteryzuje się silną goryczą, a jej działanie pobudzające jest równie mocne, co smak.
Kurupi – producentem kolejnej paragwajskiej Yerba Mate jest firma Santa Margarita. Jej początki sięgają 1997 roku, kiedy Oscar Esteban Benitez Raperriawod i jego żona, zaczęli swoją działalność. Marka słynie przede wszystkim z wykorzystywania głównie naturalnych ziół leczniczych i rozmaitych mieszanek roślin. W rezultacie oferowane produkty zarówno smakowe jak i klasyczne mają wyrazisty i oryginalny aromat.
Guarani – ten paragwajski susz jest eksportowany głównie do Europy oraz na Bliski Wschód przez firmę EBSA, producenta Yerba Mate Selecta. Marka oferuje klasyczne Yerba Mate jak i mieszanki ziołowe czy owocowe. Produkty zawierają listki, kawałki gałązek i dodatkowo pyłki. Napar podobnie jak poprzednicy ma intensywny, wyrazisty i lekko dymny smak.
Producenci Yerba Mate z Argentyny
Amanda – godny uwagi jest fakt, że firma została założona przez polskiego emigranta Jana Szychowskiego na początku dwudziestego wieku w Argentynie. Marka pochodzi z prowincji Misiones, z gospodarstwa La Cachuera. Do dzisiaj wykorzystuje sprawdzone techniki produkcji, korzysta z najlepszych liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego, które następnie przechodzą specjalne procesy obróbki. Yerba Mate tej marki posiada charakterystyczny głęboki smak i co ważne jest źródłem mocnych właściwości pobudzających.
CBSe – argentyńska firma założona przez Florentina Qrquera w 1978 roku. Producent łączy tradycyjne metody z nowoczesnością. Wykorzystuje zioła oraz aromatyczne mieszanki jako bazę do tworzenia smakowych kompozycji. Ponadto oprócz powszechnie znanych subtelnych smaków suszu, marka oferuje przede wszystkim stonowane i aromatyczne wersje Yerba Mate.
Kraus – marka pochodzi z prowincji Misiones w Argentynie i odznacza się unikalnym system suszenia Yerba Mate. W skrócie Juan Angel Kraus wprowadził system zapewniający przepływ gorącego powietrza wytwarzanego w kotle, co nie naraża przy tym suszu na kontakt z dymem. Dlatego efektem tego działania jest charakterystyczny łagodniejszy smak naparu. Ponadto producent wykorzystuje także tradycyjne metody upraw bez agrochemikaliów i sztucznych środków ochrony roślin.
Cruz de Malta – argentyńska marka od 1874 roku produkuje Yerba Mate na plantacjach Molinos. Nowa wersja Cruz de Malta to lata doświadczeń firmy zestawione z udoskonaleniami klasycznej wersji. Do produkcji wykorzystuje się szczególnie drobno cięte listki i patyczki oraz mniejszą ilość pyłu, dlatego napar odznacza się głębokim aromatem, lekką kwaskowatością choć i delikatnym posmakiem dymu.
Taragui – argentyńska Yerba Mate jest produkowany w prowincjach Corrientes i Misiones przez Las Marías Establishment od prawie stu lat. Produkty składają się w całości z patyczków, łodyżek oraz listków ostrokrzewu paragwajskiego. W swojej bogatej ofercie posiadają zarówno klasyczne, jak i łagodniejsze owocowe odmiany. Powstały napar zalicza się zdecydowanie do mocniejszych Yerb o jeszcze bardziej pobudzającym działaniu.
Rosamonte – argentyńska marka powstała w 1966 roku. Don Demetrio Hreñuksyn wraz z żoną Cataliną założyli rodzinną fabrykę, zajmującą Yerba Mate. Jej liście są suszone, lekko prażone, kruszone i mielone, a następnie łączone z małymi fragmentami gałęzi. Dlatego uzyskana Yerba ma zrównoważony i harmonijny smak.
Producenci Yerba Mate z Brazylii
Verde Mate – w przeciwieństwie do konkurencji ta marka to efekt współpracy z małym lokalnym producentem ze stanu Parana. Niewielkie rodzinne gospodarstwo z pobliża Kurytyby oferuje brazylijską Yerby Mate, która zawiera tylko starannie dobrane, grubo cięte liście. Przede wszystkim specjalizuje się w klasycznych produktach, ale także w nowych i innowacyjnych mieszankach. Napar tej marki wyróżnia się naturalnym aromatem i dobrze sprawdza się w gronie mniej doświadczonych mateistów.
Yaguar – ta brazylijska marka stworzona została, aby uhonorować drapieżnika i bogatą różnorodność biologiczną rodzimego kontynentu. Yerba Mate produkuje się przede wszystkim z wyselekcjonowanych dzikich liści ostrokrzewu, które rosną w tropikalnych lasach Parana Basin w Ameryce Południowej. Dzięki tradycyjnym technikom suszenia i 18-miesięcznemu dojrzewaniu posiada klasycznym harmonijny smak.
Yerba Mate Green – uprawiana i przetwarzana jest w południowych stanach Brazylii na plantacji Laranjeira. Yerba Mate tego producenta składa się z blisko 95% zielonych listków górnej partii ostrokrzewu i 5% drobnych łodyżek. W przeciwieństwie do innych jest suszona wyłącznie suchym powietrzem bez użycia ognia. W rezultacie w smaku jest łagodniejsza, ma lekko wędzony aromat i występuje w wielu wariantach ziołowych i owocowych.