Sposób na upały – Yerba Mate

Terere - Yerba Mate zalana zimną wodą, podawana najczęściej z kostkami lodu

Terere – Yerba Mate na zimno

Czy trzeba rezygnować z Yerba Mate, kiedy na zewnątrz robi się ciepło? Ależ nie! Napar z ostrokrzewu paragwajskiego przyrządzony na zimno smakuje przepysznie! Terere to Yerba Mate zalewana zimną wodą, najczęściej z dodatkiem lodu. Chłodny napój jest uwielbiany przez Paragwajczyków, zapewniając orzeźwienie i odpoczynek od upału.

 

W tym artykule znajdziesz przepisy na pyszną Yerbe na zimno:

 

Lemoniada z Yerba Mate

Lemoniada idealnie orzeźwia oraz dodaje energii na cały dzień. Jest odpowiednia na każdą porę roku, a przygotowanie tego napoju jest bardzo proste.

  •         Zalej Yerba Mate wodą o temperaturze ok. 70 stopni i odstaw na 10 – 15 minut.
  •         Przelej napar przez sitko.
  •         Gotowy napar posłodź 1 czubatą łyżeczką miodu.
  •         Dodaj sok wyciśnięty z ½ limonki.
  •         Dolej ok. 300 ml wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej).
  •         Dokładnie wymieszaj.
  •         Dodaj 4 plasterki cytryny, liście mięty i kostki lodu.

 

Mate Latte

Ten chłodny napój idealnie nada się do gaszenia pragnienia w gorący letni dzień. Najlepiej sprawdzi się mate typu tostade, ale można również wykorzystać klasyczną Yerba Mate o niskiej zawartości pyłu i bez dodatków smakowych.

  •         Susz zalej zimnym mlekiem.
  •         Dodaj 1-2 kostki lodu.
  •         Osłodź miodem lub brązowym cukrem.

 

Yerba Mate z trawą cytrynową i imbirem

Yerba Mate w wersji deluxe. Dzięki imbirowi napój zyska ostry smak i lekko korzenny aromat. Całość orzeźwia i pobudza, zwiększając energię na resztę dnia!

  •         Wsyp 80-100 g ulubionego suszu do naczynia.
  •         Dodaj łyżeczkę miodu, drobno posiekaną trawę cytrynową i imbir (można utłuc w moździerzu).
  •         Zalej wodą o temperaturze 70-80 stopni (lekko powyżej poziomu suszu).
  •         Zostaw do ostudzenia.
  •         Wypełnij naczynie kostkami lodu.
  •         Zalej wodą gazowaną.
  •         Dodaj dwie łyżeczki soku z cytryny.
  •         Po wypiciu uzupełnij jak zwykłe terere.

 

Słodko – gorzkie Yerba Mate

Niecodziennie połączenie miąższu słodkiego arbuza z gorzkim sokiem z grejpfruta daje fantastyczny efekt. Napój orzeźwia, pobudza i rozpieszcza kubki smakowe.

  •         Przygotuj mieszankę bogatego w sok, świeżego miąższu arbuza i soku z grejpfruta.
  •         Gotową mieszankę wstaw do lodówki na kilka godzin.
  •         Ulubioną ilość suszu zalej mieszanką soków.

 

Yerba Mate Ice Tea

Napój przygotowywany jest na bazie terere. Tym razem przypominający w smaku mrożoną herbatę, idealnie orzeźwia i pobudza organizm do działania. Tak przygotowana Yerba Mate jest świetna na lato.

  •         Wsyp ulubioną ilość Yerba Mate do matero.
  •         Dodaj kilka listków mięty. 
  •         Zalej zmrożoną wodą.
  •         Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  •         Napar przecedź.
  •         Do szklanki wlej kieliszek soku z limonki.
  •         Dodaj kostki lodu i świeżą cytrynę.

 

Mate Ruso, czyli terere po rosyjsku

Terere z sokiem doskonale orzeźwia i pomaga nawodnić organizm podczas upalnych dni. Dzięki dużemu wyborowi soków ta kompozycja daje niebywałe pole do eksperymentów. Soki z pomarańczy i marakui nadadzą delikatnej kwaskowatości terere, za to sok jabłkowy lub brzoskwiniowy doda napojowi słodyczy.

  •         Zalej susz ulubionym sokiem.
  •         Dodaj kilka kostek lodu, cytryny i listki mięty.
  •         Mieszankę uzupełniaj jak zwykłe terere.

 

Smacznego!

Posiadasz inne ciekawe przepisy?

Nie zatrzymuj ich tylko dla siebie – podziel się nimi z innymi fanami Yerba Mate w komentarzu.

Wpis został opublikowany w kategorii Yerba Mate. Dodaj artykuł do zakładek.

Dodaj komentarz