Przepis na Yerba Mate – napój na każdą pogodę

Najlepsze przepisy na ostrokrzew paragwajski

Yerba Mate to mieszanka o wielu smakach i jeszcze większych możliwościach. Jeden susz można pić na kilka sposobów i cieszyć się jego bogatym aromatem. Ciekawe połączenia, eksperymentowanie to najlepszy przepis na Yerba Mate zarówno rozgrzewające, jak i orzeźwiające. Baw się smakami, komponuj i wybierz swoją ulubioną wariację na każdą porę roku!

 

W tym artykule poznasz różne przepisy na przyrządzenie Yerba Mate:

 

Yerba Mate z mlekiem

Przygotowanie takiej wersji suszu nie różni się wiele od tradycyjnego. Wystarczy ulubioną Yerba Mate zalać zaparzonym mlekiem zamiast wodą. Warto pamiętać, że im tłustsze mleko, tym trudniej będzie odpowiednio przygotować napój. Dlatego lepiej sięgnąć po mleko chude lub rozcieńczyć tłuste z odrobiną wody.

 

Yerba Mate po rosyjsku

Ten sposób na zimną Yerba Mate jest jednym z bardziej znanych. Aby przygotować mate de russo, wystarczy:

  • Zalać susz ulubionym sokiem owocowym (powinien być rzadki, w przypadku gęstego wystarczy rozcieńczyć go wodą). 
  • Dodać kilka kostek lodu.
  • Uzupełniać mieszankę jak zwykłe terere.

 

Yerba Mate Ice Tea

Zimne parzenie jest doskonały źródłem podwójnego orzeźwienia. Przepis na herbatę jest banalnie prosty, a smak dostarcza niezwykłych doznań zmysłowych. Yerba Mate przygotowana w formie cold brew przypomina popularne terere, ale co najważniejsze nie zawiera fusów.

  • Cztery łyżki czystej lub owocowej Yerba Mate wsypać do dzbanka.
  • Według uznania dodać 1 łyżkę suszonych owoców lub mieszanki ziołowej. 
  • Kompozycję zalać litrem zimnej wody.
  • Odłożyć do lodówki na minimum trzy godziny.
  • Napój przecedzić i dodać świeżo pokrojoną limonkę/pomarańczę/cytrynę, liście mięty, kostki lodu.

 

Yerba Mate cerveza

Yerba Mate cerveza to z pewnością nietuzinkowa metoda na przyrządzenie suszu. Polega na zalaniu Yerba Mate zimnym piwem. Poleca się szczególnie jasne piwo, które doskonale komponuje się z tradycyjną goryczą. Fani browarnictwa z pewnością docenią napój ze względu na smak i banalny przepis:

  • Do kufla wsypać dwie łyżki mocnej Yerba Mate.
  • Zalać niewielką ilością wody i poczekać, aż susz wchłonie wodę.
  • Gdy liście wypiją wodę, wlać ostrożnie po ściance schłodzone piwo.

 

Grzaniec Mate

Kolejny przepis to sposób na połączenie Yerba Mate z subtelnym dodatkiem alkoholu. Rozgrzewający napój świetnie sprawdza się w chłodne zimowe wieczory i zapewnia chwilę relaksu w gronie znajomych.

  • Do dwóch łyżek czystej Yerba Mate dodać kieliszek rumu, suszone owoce (np. jabłka, śliwki, morele, żurawina) oraz łyżkę miodu. 
  • Całość uzupełnić wodą o temperaturze 80°C.

Smacznego!

Wpis został opublikowany w kategorii Yerba Mate. Dodaj artykuł do zakładek.

Dodaj komentarz