Słownik pojęć Yerba Mate
Początki z Yerba Mate bywają trudne. Nazwy o których wcześniej nikt nie słyszał wcale nie ułatwiają życia przyszłym miłośnikom Yerby. Trudne słowa, hiszpańskie zwroty, wyrażenia, z którymi nawet internetowy tłumacz ma problem. Dlatego z pomocą przychodzi słownik pojęć Yerba Mate, który pomaga zrozumieć oznaczenia znajdujące się na opakowaniach i nie tylko.
A.
Algarrobo – egzotycznego drewno, długowieczne i bardzo odporne na pęknięcia, wykonuje się z niego naczynie do picia Yerba Mate.
Alpaka – srebrzystobiały, nierdzewny stop miedzi, niklu i cynku, wykorzystywany do wyrobu bombilli (rurki) do picia naparu.
Amanda – jeden z czołowych argentyńskich producentów Yerba Mate z prowincji Misiones.
B.
Barbacua – gatunek Yerba Mate, mocno wędzony i prażony.
Boldo – aromatyczna roślina, służąca jako dodatek do naparu, wykazuje właściwości prozdrowotne.
Bombilla – rurka zakończona sitkiem, służy do filtrowania naparu, tworzona z różnych materiałów: stali nierdzewnej, srebra, złota i innych stopów metali, a także naturalne z bambusa.
C.
Calabaza – (hiszp. dynia), tą nazwą potocznie określa się naczynie do naparu, wykonane z owocu tykwy.
Cedron – werbena cytrynowa, roślina, która ze względu na swój cytrynowy aromat, jest często dodawana do naparu.
Ceramiczne matero – ceramiczne naczynie do Yerba Mate kształtem przypomina tykwę, jest stosunkowo proste w utrzymaniu.
Chimarrao – bardzo drobno zmielona odmiana brazylijskiej Yerba Mate.
Cocido – potoczne określenie suszu w saszetkach, zaparzane w taki sam sposób, jak klasyczna herbata.
Compuesta – gatunek wzbogacony o zioła, np. miętę, werbenę cytrynową, boldo lub rumianek.
Con – czyli z czymś.
Con bajo contenido de polvo – gatunek charakteryzujący się niską zawartością pyłu.
Con hierbas – z ziołami.
Con palo – zwrot określający mieszankę, składającą się z listków oraz drobnych patyczków.
Cosecha – hiszp. żniwa, zbiory.
Cosecha Seleccionada – selekcjonowane zbiory.
Cuia – brazylijskie określenie na Porongo Pipore, czyli naczynie wykonane z górnej części owocu tykwy.
Curado – proces przygotowania naczynek do użytkowania, które wymagają odpowiedniej konserwacji i usunięcia pozostałości miąższu, który ma działanie przeczyszczające.
D.
Despalada – określenie gatunku Yerba Mate, zawiera 90% liści i 10% łodyg.
Durazno – hiszp. brzoskwinia.
E.
Elaborada – zawiera 65% liści i 35% łodyg.
Elaborada Con Palo – określa się susz o zawartości ok. 65% listków i ok. 35% patyczków.
Elaborada Sin Palo – oznacza Yerba Mate o zawartości do ok. 90% listków i ok. 10% patyczków.
Endulzada – słodzona, głównie stewią.
Erva mate – brazylijska nazwa Yerba Mate.
Especial – Yerba Mate selekcjonowana.
F.
Fusy – dostarczają wielu minerałów i witamin płynących z naparu Yerba Mate. Mogą być zalewane wielokrotnie.
G.
Guampa – naczynie do wykonane z bawolego kopyta lub rogu. Najczęściej stosowane do picia mate na zimno.
Guarana – roślina, której owoce zawierają wysokie stężenie kofeiny. Służy jako dodatek do naparu.
Guarani – południowoamerykańscy Indianie, uznani za pierwszych użytkowników naparu.
H.
Hierbas – zioła (odmiany Yerba Mate z dodatkiem różnorodnych ziół).
Hierbas Naturales – susz zawierający naturalne zioła.
Hierbas Serranas – zioła górskie.
I.
Ilex paraguariensis – czyli ostrokrzew paragwajski, roślina z której pozyskuje się listki i patyczki do Yerba Mate.
Indega – nazwa paragwajskiej marki Yerba Mate.
K.
Kofeina – Yerba Mate jest źródłem kofeiny, która pobudza organizm i stymuluje do większego wysiłku.
L.
Laranjeiras – czyli brazylijska firma produkującą mate green. Cechuje się mocnym zielonym kolorem, w tym rodzaju goryczka nie jest aż tak dominująca.
Libre de gluten – bezglutenowa.
Live de gluten – zawierający gluten.
M.
Manzana – czyli jabłko.
Mate – skrót od matero, naczynie przeznaczone do picia mate.
Mate amargo, verde – klasyczna, bez cukru.
Mate cocido – podana jak herbata.
Mate de leche – Yerba Mate z mlekiem.
Mate de ruso – susz zalany sokiem zamiast wodą.
Mate Dulce – Yerba Mate z dodatkiem cukru.
Mateina – odmiana kofeiny.
Mateista – czyli miłośnik Yerba Mate.
Matera Un – oryginalne, wysokiej jakości matera (kubki) z logiem.
Matero – mistrz ceremonii picia Yerba Mate lub nazwa naczynia do picia naparu (tworzone z różnych materiałów: tykwa, bambus, ceramika, glina, drewno).
N.
Nandubay – matero z egzotycznego i pachnącego drewna.
Naranja – czyli pomarańcza.
O.
Organica – organiczna, uprawiana bez nawozów sztucznych.
Ostrokrzew paragwajski – czyli określenie rośliny, z której tworzy się Yerba Mate.
P.
Palo santo – trwałe, drewniane naczynie do picia yerba mate z drewna Palo santo.
Poleo – odmiana mięty.
Porongo – określa rodzaj grubości naczynia, wykonanego z tykwy, posiadającego specjalny, szeroki otwór.
Porongo Pipore – znane w Brazylii, jako Cuia, to naczynie wykonane z górnej części owocu tykwy.
R.
Rosamonte – marka Yerba Mate, dzięki leżakowaniu z dodatkiem drzewa różanego produkty posiadają unikalny smak z wyczuwalnym delikatnym różanym aromatem.
S.
Saborizada – Yerba Mate z dodatkiem aromatów.
Seleccion – czyli selekcjonowane.
Seleccion especial – oznacza specjalnie selekcjonowane.
Serranas – czyli górski.
Silueta – Yerba Mate z dodatkiem ziół, wspomagają odchudzanie oraz przemianę materii.
Sin – dosłownie bez.
Sin humo – bez dymu, określenie dla gatunków, które nie były poddawane procesowi suszenia dymem i wędzeniu.
Sin palo – bez patyczków, określenie dla gatunków, zawierających jedynie listki.
Sin t.a.c.c. – akronim jest wyświetlany w logo identyfikującym produkty bezglutenowe, oznacza brak pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta.
Stal nierdzewna INOX – bombille (rurki) do Yerba Mate ze stali nierdzewnej 18/8. Są bardzo popularne ze względu na korzystny stosunek jakości do ceny oraz niezawodność.
Suave – to określenie delikatnych i łagodnych odmian Yerba Mate o średniej mocy.
T.
Terere – Yerba Mate sporządzana na zimno.
Tostada – palona Yerba Mate o brązowym kolorze listków, w smaku zbliżona do kawy zbożowej, można zalewać ją wrzątkiem.
Tykwa – odmiana dyni. Jej wysuszone owoce nadają się do wykonania naczynia Yerba Mate.
U.
Unsmoked – wolny od dymu proces suszenia.
Verde – czyli zielony.
Y.
Yerba Mate – wysuszone i poddawane rozmaitym obróbkom liście z dodatkiem drobnych patyków ostrokrzewu paragwajskiego, z których przyrządzany jest napar.
Yerbera – pojemnik służący do przechowywania suszu.
Jeśli według Ciebie brakuje jakiegoś słowa, podziel się z nami tą uwagą, pisząc komentarz albo dodając zgłoszenie.
Nasz słownik pojęć Yerba Mate będziemy nieustannie aktualizować o nowe wartościowe słowa!